EMDR Haftada Kaç Kez Yapılır?

EMDR terapisi almayı düşünüyorsun ama “EMDR kaç seans sürer? Acaba bu yöntem çok uzun sürer mi?” gibi kafanda bazı soru işaretleri olabilir.

Terapi süreci maddi-manevi bir yatırım yapmanı gerektirir. Bu yüzden EMDR’nin kaç seans süreceğini ve ne kadar yatırım yapman gerektiğini düşünmen gayet doğal.

Bu bölümde EMDR terapisinin süresini belirleyen faktörlerin neler olduğunu öğreneceksin.

EMDR yöntemi de diğer psikoterapi yaklaşımları gibi bazı ortak faktörlerden etkilenir.

Hangi psikoterapi yaklaşımı olursa olsun, gelen kişinin ihtiyaçlarına, durumuna göre özel olarak değerlendirme ve planlama yapılır.

Bu değerlendirmenin sonrasında birlikte, açık bir şekilde planlama yapılır. Bu bazen birkaç seans da sürebilir.

EMDR yönteminde özellikle net, tek bir olayla geliyorsan çok hızlı bir şekilde, bazen değerlendirme sonrasında 1-2 seansta bile önemli ölçüde ilerleme sağlanabilmektedir.

Eğer daha karmaşık ve kronik konular üzerinde çalışılacaksa 15-20 seans ya da daha uzun süreli bir çalışma da gerekebilir. Bu diğer psikoterapi yaklaşımları için de geçerli bir şeydir.

Mesela genel olarak kişisel gelişimi, dönüşümü hedefliyorsan birçok farklı sorunu, birçok farklı konuyu bu süreçte çalışmak istiyorsan bunun için en az bir yıllık ya da belki biraz daha uzun süren bir çalışma gerekebilir.

EMDR terapisinin süresini belirleyen faktörler nelerdir?

1. Tekli ve Çoklu Travma Ağları

EMDR’nin kaç seans süreceğini etkileyen faktörlerden ilki; seni terapiye getiren konunun tekli bir travma mı yoksa birçok travmanın birikimi mi olduğu konusudur.

EMDR terapisi, ilk etapta travma sonrası stres bozukluğuna yönelik bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Yani tek bir büyük olay yaşamış ve sonrasında bu travmaların etkilerini geride bırakamamakla alakalı sorunları yaşayan kişilere yönelik geliştirilmiştir.

Tekli travma dediğimiz nedir?

Bir kaza geçirmek, deprem gibi doğal afet yaşamak, bir yakınını kaybetmek, saldırıya uğramak gibi belirli, olağan dışı, senin hayatına doğrudan etki eden, hayatını önemli oranda değiştiren olaylara tekli olay diyebiliriz.

Tabi ki bu olayların kendi içinde de belli olaylar dizisi olabilir ama bu gibi olayların en önemli özelliği başlangıcının ve sonunun olmasıdır. Olay, başlamış ve bitmiştir.

Enteresan ama diğer sorun türleriyle karşılaştırdığımızda, EMDR yöntemiyle bu olaylar daha hızlı işlenebiliyor.

Diğer yandan, uzun süredir özgüven sorunu yaşıyorsan ve geçmişinde irili ufaklı birçok özgüven kırılması yaşadığın olay varsa o zaman kompleks bir travma ağının olduğunu söyleyebiliriz. 

Bu gibi sorunlarda EMDR terapisi verimli bir yöntemdir ama yine de çok kısa süreli bir çalışma olmayacaktır. Özgüven sorunu, değersizlik sorunu gibi belirli, önemli, kronik durumlarda en az 15-20 seanslık bir çalışma gerekebilir.

2. Terapi Motivasyonun Düzeyi

Eğer,

  • Terapiye yüksek bir motivasyonla geliyorsan,
  • Terapi sürecine inanıyorsan,
  • Bu süreçten etkili sonuçlar alabileceğine güveniyorsan,
  • Seans aralarında da aktif bir şekilde fark ettiklerinin üzerinde düşünüp, bunları analiz edip, yavaş yavaş uygulamaya dökmek gibi gerekenleri yapıyorsan,

Terapi süreci çok daha hızlı ve verimli bir şekilde ilerleyecektir.

Motivasyonun düşükse, terapiye dışsal faktörlerle geldiysen, yakınların seni baskıyla birlikte bu sürece yönlendirdiyse, bu düşük motivasyondan dolayı terapide verimli ilerlemek biraz daha zaman alacaktır.

Bu gibi durumlarda öncelikle motivasyonunun yükselmesi gerekir.

Terapi sürecinde de ilk olarak motivasyonunu artırmaya yönelik bazı çalışmalar yapılabilir. Hatta bu yüzden de bu süreçte, EMDR terapisi ile birlikte asıl çalışılması gereken noktalara odaklanma konusu ertelenebilir.

O yüzden motivasyonunun derecesi de önemli bir faktördür.

3. Terapiste Güven ve Açıklık

EMDR terapisinin etkili olmasının önemli nedenlerinden bir tanesi de yaşadığın sorunların temelindeki belli rahatsız edici olaylara doğrudan odaklanıp, olaylarla yüzleşip, bunları sindirme ve geride bırakma üzerine kurulu olmasıdır.

Dolayısıyla da terapinin belli aşamalarında rahatsız edici konulara, derin ve karanlık sulara girebiliyoruz.

Bu noktada da terapistinin sana eşlik edebileceğine, senin yanında olacağına, sana destek olacağına güvenmen gerekir.

Bu güvenle birlikte derin, karanlık sulara giderken yanında sana eşlik ettiğini görmen daha güçlü hissettirecektir.

Böylece belki birçok kişiden gizlediğin konuları terapistine açarak o sorunları çözümleme fırsatın olur. Özellikle de paylaşılmayan, gizlenen konular yaşadığın sorunların temelindeki önemli faktörler olabiliyor.

Dolayısıyla terapistine açık olmadığın zamanlarda terapi sürecinin uzayabildiğini söyleyebilirim.

Tabi ki bu noktada “Ben terapiye başladıysam aradaki güven henüz tam kurulmamış olsa bile hemen kendimi açmam gerekiyor” gibi bir düşünce aklına gelebilir.

Ancak üzerinde böyle bir baskı yaratmana gerek yoktur. Daha yavaş bir şekilde, rahat hissettiğin oranda, aradaki bağ güçlendikçe kendini açmanda hiçbir sakınca yoktur.

Bu konunun da terapi sürecini uzatan bir faktör olduğunu bilmen için bu bilgiyi paylaşıyorum.

Tabi ki terapistin “Bana güvenebilirsin” deyince güvenemezsin, terapistinin güvenilir olduğunu zaman içinde görmen gerekebilir. Bu da süreyi uzatan faktörlerden biridir ve gayet doğaldır.

4. Terapi Beklentileri

EMDR terapisinde süreyi uzatan önemli faktörlerden biri de, terapiden beklentilerindir.

Terapiye net bir hedefle başvurduğunu düşünelim. Örneğin, yakın zamanda topluluk karşısında bir sunum yapacaksın ve bu sunumla ilgili “Ya hata yaparsam, heyecanlanırsam, gerilirsem…” şeklinde bir kaygın var ve konuda zorlanıyorsun. Hedefin net olduğu için bu hedefinle ilgili birkaç seanslık, hızlı bir çalışma yapılması yeterli olabilir.

Bir de şöyle bir durum düşünelim. Seni terapi sürecine götüren sorunlardan oluşan büyük bir liste var.

  • Özgüven sorunumu işlemek istiyorum
  • Topluluk içinde daha rahat olmak istiyorum
  • Sosyal olmak istiyorum 
  • Kendimi daha değerli hissetmek istiyorum
  • İlişkilerimde daha kaliteli, yakın bağlar kurmak istiyorum 
  • Duygularımı kontrol edebilmek istiyorum
  • Geçmişimde işlemeye ihtiyaç duyduğum, hatırladığımda kendimi kötü hissettiren olaylar var bunları da ele almak istiyorum

gibi birçok konuyu işlemek istiyorsan terapi süreci ona göre uzayacaktır çünkü yapılacak birçok iş var.

5. Yaşam Kalitesi

EMDR terapisinin süresini belirleyen ve seninle paylaşacağım son faktör yaşam kalitendir.

Yaşam kaliten ne kadar iyiyse, kaynakların ne kadar güçlüyse terapi süresi de o kadar hızlı oluyor.

Diyelim ki, işin gücün yerindeyse, iyi ilişkilerin varsa, genel anlamda hayatı sorgulayabilen, kendi duygularınla temas kurabilen bir yapın varsa bu noktada yaşadığın belli durumlar daha hızlı bir şekilde işlenebilir.

“Bunlara sahipsem neden terapiye geleyim ki?” diye düşünüyor olabilirsin ama sana şunu söyleyebilirim ki danışanlarımın önemli bir kısmı da işinde gücünde olan, kariyeri iyi olan, ilişkilerde de genel anlamda çok sıkıntı yaşamayan ama sıkıştıkları belli noktaları olan kişilerden oluşuyor.

İlla psikoterapiye başvuran kişiler birçok konuda ciddi sıkıntı yaşayan kişiler olmak zorunda değildir.

Tabi ki genel anlamda yaşam kalitende belli sıkıntılar varsa; üretkenlik alanında, ilişkilerinde, kendi iç dünyanda, birçok noktada eksiklikler varsa bu yüzden de psikoterapi süreci daha uzun sürebilmektedir.

Özetle, EMDR terapisi hızlı bir yöntem fakat seninle paylaştığım bu faktörler terapi süresinin uzamasını gerektirebilir. Daha önce söylediğim gibi terapinin başında açık, senin şartlarına, durumuna uygun bir şekilde planlama yapılmaktadır.

                                                                                                                                                                                                                   Uzm. Psk. Cem Gümüş

Kaliteli Yaşam Danışmanlığı ve Travma Terapisi/EMDR özel çalışma alanlarımdır.

Psikolojik güçlükler ve kişisel gelişime yönelik birçok içerik (kitap ve online eğitimler vb.) paylaşıyorum.

İçeriklere ulaşmaya başlamak için buraya tıklayabilirsiniz.

Kendinin Terapisti Ol Kitabı

psikolog kitapları öneri kendinin terapisti ol

Daha Kaliteli Bir Yaşam İçin
4 Basamaklı Uyan Yöntemini
Nasıl Kullanabileceğinizi Öğrenin

3 yanıt

  1. Dr bey iyi aksamlar ben kendimi hiç mutlu hissedemiyorum gelecekten bir beklentim yokmuş gibi beynim bir uyku hali gibi anı yasiyamiyorum hiç bir şey den keyif alamıyorum emdr yaptırsam eski sağlıklı günlerime donermiyim. Teşekkür ederim şimdiden.

  2. Bu konudaki YouTube videolarımı izleyebilirsiniz.

  3. Hocam ben bazı sorunlarımdan dolayı emdr terapisi almak istedim,yalnız terapistim beni hayal kırıklığına uğrattı ona çok güvenerek araştırarak gitmiştim; terapiye gittiğimde emdr cihazını kulaklarıma taktı seans bitiminde geldi!!!4 seans toplamda gittim ama çok üzüldüm hiçbir verim alamadiğima.. neden insanlar böyle diyerek daha da üzüldüm insanlar size bir umutla geliyor ve sizin hiç umrunuzda bile değil..birseylerin hakkını vererek yapmak insanların kırık gönlünü onarmak paha biçilemez birşeydir aslında tabi günümüz insanları bunlardan anlamaz nede olsa paranın dibine vuruyorlar amann o gitse başkası gelir ne farkeder kafası hâkim….

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ücretsiz Edinebilirsiniz

''EMDR Rehberi''
E-Kitabı

EMDR hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını içeren kitabı edinmek için aşağıdaki linkteki sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Cem Gümüş Akademi

BEDAVA
İNCELE