Merhaba

İnsanların bugün yaşadıkları sorunların kaynağının geçmişte yaşanmış travmatik deneyimlerden kaynaklandığına inanır ve  doğrudan bu kaynağa yönelik destek planlamasında bulunurum. Bu süreç danışanımın burnunda uçuşan ve onu rahatsız eden sinekleri öldürmek yerine, sineklerin geldiği bataklığı kurutmaya benzer. Dolayısıyla psikolojik destek sürecinde ömürlük kalıcı değişimleri hedeflediğimizi söyleyebilirim. 

Psikolojik danışmanlık sürecini kişinin kendi kendisinin terapisti olmayı öğreneceği bir yolculuğa benzetiyorum. Bu yolculuğa birlikte çıkacağınız yol arkadaşını yani beni tanımanız için bu sayfada kendimi tanıtmak istedim.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Psikoloji ve Eğitim Fakültesi’nde PDR Bölümlerinden mezunum. Yüksek Lisans eğitimimi Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji Alanında, Yetişkin Bireylerde Algılanan Ebeveyn Kabul – Reddinin ve Öfke İfade Tarzının Çevre Duyarlılığı ile İlişkisinin İncelenmesi konulu tezimle tamamladım.

Üniversite yıllarımda Yeşilay’da, Psikologos Danışmanlık Merkezi’nde, Darülaceze’de, Psikoloji İstanbul Danışmanlık Merkezi’nde stajlar yaptım. Ardından Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nda Psikoloji Birimi’ni kurdum ve bir yıl boyunca koordinatörlüğünü yürüttüm. Vakıfta 45 psikoloji öğrencisinden oluşan bir ekip kurdum ve 1100 öğrencinin eğitim kalitesinin iyileştirilmesinde rol aldım.

Mezun olduktan sonra Nişantaşı’da Psikoloji İstanbul Danışmanlık Merkezi’nde meslek hayatıma başladım. Ardından 4 yıl boyunca Şişli’de, Davranış Bilimleri Enstitüsü’nde Ar-Ge uzmanı, psikoterapist ve eğitmen olarak çalıştım.

Şimdiye kadar EMDR, Stratejik Aile Terapisi, Gottman Çift Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapi, Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi, Cinsel Terapi, Psikodinamik Psikoterapi gibi pek çok eğitimi alanında akredite olan kurumlardan aldım. Bunun yanında kurumsal danışmanlık, eğitim ve ölçme-değerlendirme konusunda kendimi çokça geliştirdim.

Psikoterapistlik becerilerimi geliştirmek için alanında deneyimli hocalarımdan 200 saatten fazla süpervizyon aldım. Prof. Dr. Engin Emrem Beştepe, Klinik Psikolog Emre Konuk, Klinik Psikolog/EMDR Süpervizörü Mustafa Çetinkaya, Psikolog Doktor Zeynep Zat başlıca süpervizyon aldığım kıymetli isimlerdir.

Bir terapistin kendisi ne kadar ilerleyebiliyorsa danışanına da oraya kadar eşlik edebileceğine inanıyorum. Bu sebeple önce kendi yaralarımı sarmak için her deneyimli terapist gibi ben de uzun yıllardır kendi psikoterapi desteğimi almaktayım. 

Şu anda Bağdat Caddesi/İstanbul’da, Cem Gümüş Akademi’de, eğitmenlik ve danışmanlık çalışmalarıma devam ediyorum. Ergenlere ve yetişkinlere yönelik; bireysel, çift ve aile sorunlarında psikolojik destek hizmeti vermekteyim.

Uzman psikolog olarak aşağıdaki durumları yaşayan yetişkin yaştaki kişilere destek oluyorum:

  • Hayat yolculuğunda geçmiş pişmanlıklara takılı kaldığı için bugüne odaklanmakta zorlanan bireylere, 

  • Kendisiyle ilgili şikayetçi olduğu davranış örüntülerini tekrar eden ve bunu değiştirmek isteyen bireylere, 

  • Gelecekte yaşanabilecek kötü senaryolara dair ‘üstesinden gelebilirim’ demek isteyen bireylere,

  • Sınav/Sunum kaygısı sebebiyle potansiyelini tam olarak yansıtamayan öğrencilere ya da performans kaygısı yaşayan diğer bireylere, 

  • Mevcut ilişkisinde duygusal kopukluk yaşayan ve ilişki kalitesini arttırmak isteyen çiftlere, 

  • Her koşulda olduğu haliyle değerli ve iyi olduğunu kabul etmek isteyen bireylere, 

  • Diğer insanların zihninde oluşturduğu imaja fazlaca odaklı olan ve odağını diğerlerine değil kendisine vermek isteyen bireylere, 

  • Kısacası, yaşam kalitesini arttırmak ve daha lezzetli bir hayat sürmek isteyen ergen, yetişkin ve çiftlere destek oluyorum. 

Travma Terapisi ve EMDR

Çift ve Aile Terapisi 

Sağlıklı sosyal ilişki becerileri 

Sınav/ Kaygısı ve Performans Geliştirme 

⦁ Engin Emrem Beştepe ile Psikodinamik Psikoterapi Süpervizyonu
⦁ EMDR Bireysel Süpervizyonlar (Emre Konuk, Mustafa Çetinkaya)
⦁ Bilişsel Davranışçı Terapi Grup Süpervizyonları (Psikoloji Akademisi)
⦁ Çözüm Odaklı Terapi Süpervizyonu (Zeynep Zat)

⦁ EMDR Sık Kullanılan Protokoller Eğitimi (Performans Geliştirme, Yas, Dürtü – Psikosomatik Hastalıklar Protokolleri)
⦁ Liana Lowenstein ile Ergenlerde Kaygı Bozukluklarının Tedavisinde Yaratıcı BDT Müdahaleleri Eğitimi (DBE, Aralık 2021)
⦁ EMDR ile Çifti Birlikte İyileştirmek – EMDR Çift Protokolü Eğitimi (DBE, Haziran 2021)
⦁ Susan M. Knell ile Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi Eğitimi (DBE, Nisan 2021)
⦁ EMDR İkinci Düzey Eğitimi (Emre Konuk & Asena Yurtsever, Aralık 2020)
⦁ Çocuk ve Ergenlerde Bağlanma Travmaları ve EMDR Workshop’u (Derya Altınay, Kasım 2020)
⦁ Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi (Itır Tarı Cömert, Temmuz 2020)
⦁ EMDR Birinci Düzey Eğitimi (Emre Konuk & Asena Yurtsever, Temmuz 2020)
⦁ Psikoterapi Okulu (Bütüncül Psikoterapi Eğitimi) – 288 Saat – 19 Aylık Program (Mayıs 2020 – Kasım 2021) –http://anpsikoloji.com/psikoterapi-okulu-4/
⦁ Stratejik Aile Terapisi Eğitimi (Emre Konuk, Aralık 2019)
⦁ Çocuk ve Ergenler için Psikolojik Sağlamlık Programı (Atanur Akar, Mayıs 2019)
⦁ Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi ile Zor Vakalar Üzerinde Çalışmak (Chris İveson & Zeynep Zat, Mayıs 2019)
⦁ Deneyimsel Oyun Terapisi Eğitimi (Nilüfer Devecigil, Mart 2019)
⦁ Kısa Süreli Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi (Nevin Dölek, Mart 2019)
⦁ Cinsel Terapi ve Geç Boşalma Grup Süpervizyonu (Citeb, Şubat 2019)
⦁ Zihin Beden Farkındalığı Eğitimi (Clemence Jeay, Şubat 2019)
⦁ Gottman Çift Terapisi 2. Düzey Eğitimi (The Gottman Instıtute & Psikoloji İstanbul, Aralık 2018)
⦁ Boşanma Terapisi ve Adaptasyonu Eğitimi (Cinsel Terapi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Temmuz 2018)
⦁ Evlilik ve Çift Terapisi Eğitimi (Cinsel Terapi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Temmuz 2018)
⦁ Cinsel Terapi Eğitimi (Cinsel Terapi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Temmuz 2018)
⦁ Gottman Çift Terapisi 1. Düzey Eğitimi (The Gottman Instıtute & Psikoloji İstanbul, Mayıs 2018)
⦁ Psikolojik Travma Temel Eğitimi (Psikoloji İstanbul, Nisan 2018),
⦁ Temel Danışmanlık Becerileri Eğitimi (Psikoloji İstanbul, Mart 2018)

⦁ Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı için Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi (Eğitmen olarak)

⦁ Stratejik Aile Terapisi Eğitimi 23-24-25-26 Temmuz 2022 (Vaka Sunumu ve Yardımcı Eğitmenlik)

⦁ Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi 20-21-22 Mart 2022 (Yardımcı Eğitmen/Danışman olarak)

⦁ ÇATED Terapistleri için Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi 18-19 Aralık 2020 2020 (Yardımcı Eğitmen/Danışman olarak)

⦁ Girişimcilik Psikolojisi Eğitimi Ocak 2021 (Tubitak BİGG Girişimcilik Programı)

⦁ Cefa İnfaz Memurlarına Yönelik Kaygı ile Baş Etme Eğitimi 2021 (Düzce Denetimli Serbestlik Müdürlüğü)

⦁ Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi 27-28-29 Kasım 2020 (Yardımcı Eğitmen/Danışman olarak)

⦁ Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi 8-9 Ağustos 2020 (Yardımcı Eğitmen/Danışman olarak)

⦁ Çözüm Odaklı Terapi Eğitimi 26-27-28 Mart 2021 (Yardımcı Eğitmen/Danışman olarak)

Nasıl Bir Sistemle Çalışıyorum?

Dünyada 400den fazla psikoterapi yaklaşımı bulunmaktadır. Ruh sağlığına dair terapi hizmetlerinin bu kadar çeşitlenmesinin sebebi her bireyin probleminin ve bunu deneyimleme şeklinin biricik olmasıdır. Her uzmanın alet çantasında bu eğitimlerden en az birkaç tanesi bulunur. Yukarıda eğitimlerim bölümünde daha detaylı inceleyebileceğiniz gibi şimdiye kadar 20den fazla terapi tekniğinin eğitimlerini tamamladım ve uygulamaktayım. Ancak her danışanım için aynı teknikleri uygulamamakta, terapi seanslarında kullanacağım yöntemleri ve tedavi planını danışanımın bireysel ihtiyaçlarını göz önüne alarak kişiye özel olarak hazırlamaktayım.

Her insan kendi hayatının uzmanıdır. Danışanlarımla yürüttüğüm psikoterapi süreçlerinde benim psikolojideki uzmanlığım ile danışanımın kendi hayatına dair uzmanlığının birleştiği bir takım çalışması oluştururuz. Dolayısıyla süreç sizin ihtiyacınız olan şekilde, önceliklendirmek istediğiniz konularda ve hızda ilerler.

Terapi şimdiye kadar tek başınıza taşımakta zorlandığınız bir yükten kurtulmak için başvurulan bir süreçtir. Çoğu kişi için bu ürkütücüdür, acıların üzerine gitmek herkes için zordur. Ancak terapi odasında bunu eskisinden farklı olarak tek başınıza yapmazsınız, deneyimli bir uzman olarak süreç boyunca size eşlik ediyor olurum.

Teknik eğitimini tamamladığım terapi yaklaşımları bana hem bireylerle hem ailelerle çalışma yetkinliği vermektedir. Bu durum bana bireysel ve çift seanslarını içiçe götürme konusunda etik bir esneklik sağlamaktadır. Bu esneklik, özellikle dışarıdan objektif bir gözün her iki tarafı da dinleyip ilişkide çıkmaz yaratan travmaları/tetiklenmeleri bireysel olarak çalışmasını gerektiren durumlarda avantaj sağlamakta ve tercih sebebi olmaktadır.

Beslendiğim pek çok yaklaşım olsa da kendimi bir travma terapisti olarak tanımlamakta bireylerle çalışırken ağırlıklı olarak EMDR Terapi ve Çözüm Odaklı Terapi kullanmaktayım. Çiftlerle ve ailelerle çalışırken ise Gottman Çift Terapisi ve Stratejik Aile Terapisi yaklaşımlarını kullanmaktayım.

Bunların yanı sıra Çözüm Odaklı Terapi üzerine Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı da dahil olmak üzere pek çok kuruma eğitim ve süpervizyon vermekteyim.